ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  
4η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ  
Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ & ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  
  Δελφών 124, 54643 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Fax 2310-850762 - Email nadnei@ippokratio.gr

English version

Κεντρική Σελίδα

Ραντεβού Ανακοινώσεις Χρήσιμα Εγγραφα Χρήσιμα Links

Τηλέφωνα  Βρείτε μας στο χάρτη  Σελίδες Χρηστών

    Ιατροκοινωνική Υπηρεσία --> Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 Ιστορικό


ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν.), είναι μολυσματικά νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Η ύπαρξη των περισσοτέρων είναι γνωστή από χιλιάδων ετών, αλλά το πλέον επικίνδυνο, το AIDS, αναγνωρίσθηκε μόλις 10 1984. Τα περισσότερα Σ.Μ.Ν. είναι θεραπεύσιμα.

Η σημασία της ενημέρωσης για την πρόληψη των Σ.Μ.Ν. είναι μεγάλη, και αυτός είναι και ο σκοπός του φυλλαδίου αυτού. Μία υγιή και ασφαλή σεξουαλική ζωή, χωρίς να αποτρέπει από τη σεξουαλική δραστηριότητα, μπορεί να προφυλάξει την υγεία μας.

Για την πρόληψη των Σ.Μ.Ν. η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προτείνει:

 - Αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα με μολυσμένα άτομα.
 - Πιστή αμοιβαία μονογαμική σχέση.
 - Σωστή και συστηματική χρήση του προφυλακτικού
ΣΥΦΙΛΗ
Η σύφιλη είναι μικροβιακή λοίμωξη γνωστή από αιώνες που προκαλείται από τις σπειροχαίτες. Υπάρχουν τρία στάδια της νόσου.

 Διοίκηση
 Διάρθρωση Υπηρεσιών
 Εξωτερικά Ιατρεία
 Ιατροκοινωνική Υπηρεσία
 Επιστημονικό Συμβούλιο
 Σωματείο Εργαζομένων
 Κτιριακή Υποδομή
Η δημιουργία έλκους (πληγή) στο σημείο μόλυνσης (γεννητικά όργανα, στόμα, πρωκτό), είναι το πρώτο στάδιο, που είναι πολύ μεταδοτικό και μπορεί να κρατήσει από 1-5 εβδομάδες. Ακόμη και χωρίς θεραπεία το στάδιο αυτό συνήθως υποχωρεί.
Στο δεύτερο στάδιο, η δευτερογόνος σύφιλη, παρουσιάζει χαρακτηριστικό εξάνθημα. Και σ' αυτό το στάδιο η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη.
Επειδή το έλκος είναι ανώδυνο και το εξάνθημα δε συνοδεύεται από φαγούρα, η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη, να μείνει αθεράπευτη και να εξελιχθεί στο τρίτο στάδιο, το οποίο είναι το πιο επικίνδυνο. Στο τρίτο στάδιο η νόσος προσβάλλει όλα τα όργανα, κυρίως όμως το δέρμα, τα οστά, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, αφήνει μόνιμες βλάβες, και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.


ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ
Η βλεννόρροια είναι μικροβιακή λοίμωξη που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Εμφανίζεται 2-4 ημέρες μετά τη μόλυνση.
Στους άνδρες εκδηλώνεται με έκκριση πύου από την ουρήθρα, ενώ στις γυναίκες συχνά δεν δίνει συμπτώματα. Βλάβες εντοπίζονται και στον πρωκτό ή το στόμα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.
Η θεραπεία της βλεννόρροιας είναι σχετικά εύκολη σήμερα. Η πρόληψή της γίνεται με τη χρήση προφυλακτικών.


ΜΗ ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΕΣ ΟΥΡΙΘΡΙΤΙΔΕΣ
Οφείλονται σε διάφορα μικρόβια. Εμφανίζονται 5-10 ημέρες περίπου από τη μόλυνση με έκκριση από την ουρήθρα.


ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, είναι μια ιογενής λοίμωξη μεταδιδόμενη σεξουαλικά. Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με κνησμό (φαγούρα) στα γεννητικά όργανα που ακολουθείται από ερυθρότητα, μικρές φουσκαλίτσες και επώδυνα έλκη (με το όρο «έλκη» εννοούμε μικρές «πληγές»).
Η νόσος είναι μεταδοτική όλη αυτήν την περίοδο. Μετά την εξαφάνιση των ελκών παύει να είναι μεταδοτική. Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τον έρπητα υπάρχουν θεραπείες για τις εξάρσεις της νόσου.
Ζευγάρια που θέλουν να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης όταν ο ένας είναι μολυσμένος πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό, καθώς και να αποφεύγουν κάθε σεξουαλική εκδήλωση κατά την περίοδο της έξαρσης.


ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ ΕΦΗΒΑΙΟΥ
Οφείλεται στην κοινή ψείρα. Εμφανίζεται λίγες ώρες ή μέρες μετά την επαφή με κνησμό στο εφηβαίο.


ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τους ιούς του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) που επίσης είναι το αίτιο των «μυρμηγκιών». Είναι σαρκώδης εκβλαστήσεις (κρεατοελιές) με ανώμαλη συνήθως επιφάνεια. Εμφανίζονται μέχρι 6 μήνες μετά τη μόλυνση και εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό και στο στόμα. Δεν είναι πάντα εύκολα ορατά εάν παρουσιαστούν μέσα στον κόλπο ή τον πρωκτό.
Υπάρχουν τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, γι' αυτό συνιστάται να γίνεται Test Pap πιό συχνά.
Οι υπάρχουσες θεραπείες στοχεύουν στην αφαίρεση των εμφανών κονδυλωμάτων και την θεραπεία προκαρκινωδών καταστάσεων.


ΨΩΡΑ
Οφείλεται σε παράσιτο: το άκαρι. Εμφανίζεται κνησμός και εξάνθημα 10 ημέρες ή και περισσότερο μετά τη μόλυνση. Δεν είναι απαραίτητη η σεξουαλική επαφή για τη μετάδοση, αρκεί στενή σωματική επαφή.


ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β
Το αίτιο της ηπατίτιδας Β είναι ο ιός ΗΒV που προκαλεί φλεγμονή στο ήπαρ. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όμως μία από τις συχνότερες οδούς μετάδοσης είναι η σεξουαλική. Εμφανίζεται σε 1-6 μήνες μετά τη μόλυνση με ίκτερο, αίσθημα κόπωσης, ούρα με χρώμα κονιάκ και άσπρα κόπρανα, ανορεξία, και βάρος στην περιοχή του συκωτιού.
Μπορεί κάποιο άτομο να μην εμφανίσει συμπτώματα ενώ έχει μολυνθεί και να μεταδίδει τη νόσο.
Για την Ηπατίτιδα Β υπάρχει εμβόλιο.


AIDS
Το AIDS είναι ένα μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από τον ιό της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV). Ο ιός αυτός προκαλεί την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την συνακόλουθη αύξηση της ευαισθησίας του σε λοιμώξεις και νεοπλάσματα.
Η μετάδοση του ιού γίνεται με:
 - Σεξουαλική επαφή.
 - Έκθεση σε προϊόντα αίματος
    α) Ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών,
    β) Μετάγγιση μολυσμένου αίματος
    γ) Τραυματισμός στο χώρο δουλειάς.
 - Μητέρα-παιδί (εγκυμοσύνη - τοκετός).


επιστροφή στην σελίδα της ιατροκοινωνικής υπηρεσίας
Σχεδίαση & Ανάπτυξη: Τμήμα Πληροφορικής